ÜZLETÜNK - 14.ker. Vezér u. 106-108. - Nyitvatartás: H-P: 8:00-18:00 - ESZKÖZ BÉRLÉS - SZERVIZ - info@mikrosat.hu

ÜZLETÜNK - 14.ker. Vezér u. 106-108. - Nyitvatartás: H-P: 8:00-18:00 - ESZKÖZ BÉRLÉS - SZERVIZ - info@mikrosat.hu

Világítástechnika Blog

A lámpa állvány gyakorlati hasznosításának lehetőségei

2020.03.26 12:57

Világítástechnikai lámpa állványt használni manapság nemcsak a profi stúdiókban dolgozó szakemberek kiváltsága. Kezdő youtuberek, fotósok, illetve magánszemélyek kedvelt eszközéről van szó, amely mindenképpen megér egy külön bemutatást.

A cikkben egyaránt szót ejtünk a lámpa állvány hasznosságáról, előnyeiről, továbbá a rendelkezésre álló típusait is felsoroljuk.

 

Mi az a lámpa állvány, és miért lehet hasznos?

A lámpa állvány egy olyan alkalmatosságnak számít, amire fel lehet erősíteni a használni kívánt fényforrásokat, méghozzá az ideális megvilágítás kialakításának érdekében. Praktikus használatot biztosító, könnyen kezelhető eszköznek minősül, ami sokat jelenthet professzionális felhasználás mellett.

Ahogy a nevéből is következtetni lehet rá, a lámpa állvány magassága tetszés szerint állítható annak függvényében, hogy az aktuális körülmények éppen mit tesznek indokolttá. Ez a tulajdonság tovább növeli a felhasználóbarát jelleget.

Jellemzően kik használhatják ki a lámpa állvány előnyeit?

Napjainkra meglehetősen kibővült azoknak a potenciális személyeknek a köre, akik számára a lámpa állvány hasznos kelléknek számíthat. Korábban ugyanis a stúdiókban és televízióknál dolgozó szakemberek számítottak az első számú célközönségnek.

Manapság azonban profi és félprofi fotósok, otthoni videó készítéssel próbálkozó youtuberek, illetve influencerek is gyakran alkalmazzák a lámpa állványt. Ennek az oka egyébként meglehetősen egyszerű.

Minőségi és szemre is tetszetős videós tartalmat ugyanis kizárólag úgy lehet készíteni, ha ehhez adottak a fényviszonyok. Mivel a rendelkezésre álló természetes fény mennyisége sok esetben korlátos, ezért mesterséges forrásból van szükség a pótlásra. A fényforrás megfelelő helyzetéhez pedig állványra lesz szükség.

Milyen típusai léteznek a lámpa állványnak?

Természetesen az egyik legnépszerűbb választást a normál lámpaállványok kínálják. Könnyen összerakható, háromlábú állványról van szó, amely kellő stabilitást képes biztosítani a használni kívánt lámpatest biztos helyzetéhez.

Szintén kedvelt megoldásnak számítanak az egyfajta meghosszabbított karként funkcionáló boom állványok, illetve az úgynevezett földi modellek is. Valamennyi típus esetében érvényesülni tud ugyanis az egyszerű felhasználás, valamint a kellő megbízhatóság elve.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a komplett állvány szerkezetek mellett tetszés szerint kiegészítők beszerzésére is adott a lehetőség. Amennyiben csak egy állvány súlyra, adapterre vagy rögzítőre van szükség, akkor ezek a szükséges tartozékok is egytől egyig rendelkezésre állnak.

Mire érdemes odafigyelni lámpa állvány választásakor?

Természetesen az egyik legfontosabb szempontnak a használni kívánt lámpatest mérete és súlya számít. Vagyis úgy érdemes lámpa állványt választani, hogy előtte alaposan megnézzük a fényforrásra jellemző tulajdonságokat.

Szintén nem elhanyagolható szempont magának az állványnak az önsúlya. Hogyha számolni kell időszakos szállítással és cipeléssel, akkor a nehezebb állvány szerkezetek mozgatása és összeszerelése fokozottabb fizikai igénybevételt kívánhat meg.

Emellett pedig az sem lesz mindegy, hogy az általunk beszerzett állvány hogy fog majd elférni a helyiségben. A nem túl nagy, valamint a nem túlságosan kicsi állványok választása helyett célszerű törekedni az arany középút megtalálására.

Nézz körül a kínálatunkban, kérdés esetén pedig keress minket bizalommal!