ÜZLETÜNK - 14.ker. Vezér u. 106-108. - Nyitvatartás: H-P: 8:00-18:00 - ESZKÖZ BÉRLÉS - SZERVIZ - info@mikrosat.hu

ÜZLETÜNK - 14.ker. Vezér u. 106-108. - Nyitvatartás: H-P: 8:00-18:00 - ESZKÖZ BÉRLÉS - SZERVIZ - info@mikrosat.hu

Világítástechnika Blog

Milyen kellékek kaphatóak fotózáshoz?

2020.02.01 19:37

A fotózáshoz használatos kellékek és eszközök tárháza, kis túlzással talán, de végtelen számúnak mondható. Kiegészítőket használhatunk a fényképezőgéphez, de a vakukhoz is. Sőt, külön kiegészítők járnak a stúdió- és rendszervakukhoz.

A fényképezés különböző területei is más-más kellékek alkalmazását teszik szükségessé. Mást használunk természetfotózáskor, mint műtermi tárgyfotózásnál. És nem említettük még a technikai kellékeken túl a kreatív fényképezéshez használt kiegészítőket.

Természetesen sok olyan kellék van, melyek univerzálisak és kompatibilisek egymással. Ahhoz, hogy eligazodjunk a rengeteg kiegészítő és tartozék világában, ismernünk kell saját fotózási szokásainkat, és ehhez mérten keressük, majd szerezzük be a szükséges eszközöket. A teljesség igénye nélkül, az alapnak tekinthető kellékeken túl, néhány kevésbé ismert kiegészítőt veszünk sorra.

A fő kellékek fotózáshoz

Ha teljes képet szeretnél kapni arról, hogy a fényképezőgépen túl milyen eszközökre lesz szükséged a tökéletes felvételek rögzítéséhez, nézz körül webáruházunk kínálatában! A vaku-és stúdió felszerelések választékában mindent megtalálhatsz, amire valóban szükséged lehet álló- vagy mozgókép készítésekor.

A kamerához feltétlenül kell objektív, vaku és egy minőségi fotós állvány. Mindezt egy kompakt fényképezőgép táskába rakva, bárhova és bármikor magaddal viheted. A stúdió felszerelések alapdarabjai a stúdióvakuk, lámpák, hátterek, állványok és nem utolsó sorban a fényformálók. Ha nem szeretnél bajlódni a szükséges kellékek egyenkénti beszerzésével, akkor érdemes szettben gondolkodni. Ezekben a gondosan összeállított készletekben mindent megtalálsz, ami a bevilágításhoz és a fénytereléshez kell.

Technikai kiegészítők

A megfelelő fénymennyiség és minőség eléréshez kiváló választás egy LED panel, mely könnyen a fényképezőgépre rögzíthető. Abban, hogy a fény elegendő-e a felvételhez, a fényképezőgépekbe épített fénymérő mellett a géptől különálló fénymérők lesznek segítségedre. A rendszer és stúdióvakuk villantását vakukioldóval is megoldhatod. Ezek a kioldók arra jók, hogy fotózásnál a vakut eltávolítsd a fényképezőgépről vagy elsüsd a stúdióvakut.

A rádiós és infrás, illetve távirányítós megoldásokkal a kábelek száma is jelentősen csökken, de végleges búcsút nem inthetünk nekik. Kioldó, töltő, szinkron és tápkábelre lesz szükség. Ha különféle márkájú eszközöket használunk, akkor is lehetőségünk van ezeket együtt működtetni. Egyrészt a gyártók felismerték, hogy a különféle rendszerek kompatibilitása vonzó a felhasználók számára, másrészt rengeteg típusú adaptert találunk, melyekkel a különféle eszközök összehangolt használatát tudjuk elérni.

Apróságok

Ahhoz, hogy a fotózáshoz használt fő elemeket és a hozzájuk tartozó kiegészítőket sokáig használhassuk, a folyamatos karbantartás sem hanyagolható el. A portalanítás és karcmentes tisztításhoz levegőpumpa, lencse- és szenzortisztítót használjunk. Az objektívre rögzíthető szűrők segítenek az UV sugárzás kiküszöbölésében, a felületek tükröződésének eltüntetésében vagy éppen a kamerába belépő fény csökkentésében. 

A felvételek tárolására érdemes egy nagy tárhellyel rendelkező memóriakártyát vagy még inkább kártyákat beszerezni. Ugyanígy a biztonságos rögzítés feltétele, hogy legyen nálunk a fényképezőgép és vaku akkumulátoraihoz is megfelelő töltő és lehetőség szerint pótaksi is.