Godox Optikai vetítő rendszer

A Godox egy igazán jól variálható, izgalmas optikai vetítő rendszert tervezett azoknak a fotósoknak és videósoknak akik kreativitásukat szeretnék kiélni munkáik során.
Tökéletesen kontrolálhatjuk a fényt, formákat vetíthetünk ki, kreatív háttereket készíthetünk, színezhetjük, mind fotós mind pedig videós felhasználásban rengeteg új lehetőséget kínál.

Ez az optikai vetítő rendszer eredetileg a Godox S30 LED lámpához készült, de nem sokkal a megjelenés után megalkottak egy Bowens bajonettes adaptert is melyel könnyen csatlakoztatható más LED lámpákhoz vagy akár stúdióvakukhoz is.

Mitől olyan különleges ez a rendszer?Jobban megnézve nem más mint egy optikai szűkítő, melyhez rengeteg további kiegészítőt illeszthetünk. A szűkítők célja a fény egy kis pontba történő koncetrálása, viszont a hagyományos szűkítők nem képesek éles peremű formák vetítésére.
Ezzel szemben a Godox rendszere a benne lévő lencséknek köszönhetően fókuszálható fénynyaláb létrehozására is képes, emiatt könnyedén kivetíthetők különböző formák ugyanúgy mint akár egy diavetítővel.
Ebben a cikkben bemutatjuk a kiegészítőket és azt, hogy melyik mire jó!


 Godox SA-P / SA-P1

Az SA-P és SA-P1 elemek a rendszer alapja. A kettő között a különbség, hogy az SA-P már tartalmaz egy 85 mm-es objektívet is, így az SA-P1-et csak annak érdemes választani aki alapból a 60 vagy 150 mm-es optikával szeretné használni.
Ez az adapter teszi lehetővé az objektívek, "írisz", "gobók", "kések" fogadását. A Godox S30 LED lámpához közvetlenül csatlakoztatható.


Godox SA-17 Bowens adapter

Az SA-17 adapter segítségével Bowens csatlakozású LED lámpáidat tudod felruházni az optikai vetítőrendszerrel (SA-P / SA-P1), így létrehozva színházi jellegű világítási effekteket.


Godox objektívek 60mm, 85mm, 150mm

A vetítőhöz három különböző gyújtótávolságú objektívet kínál a gyártó. A 60mm-es (SA-02) széles vetítési szögű, a 80mm-es (SA-01 ) alap és a 150mm-es (SA-03) tele objektívet. Az objektívek ki-be tolhatók a SA-P adapter tubusában, ezzel változtatva a vetitett kör vagy forma élességét. Ez a rendszer legnagyobb erénye, mivel tökéletesen éles formák is vetíthetőek.


Godox SA-06 írisz

A vetítőbe tehető SA-06 írisz, a fényképezőgépek objektíveiben lévő rekeszhez hasonló 18 lamellás megoldás, mellyel a kilépő fénykör vagy forma mérete változtatható az objektív fizikai elmozdítása nélkül. A 18 lamellának köszönhetően mindig tökéletes kör formát kapunk.
A kiálló kar segítségével állítható be a lyuk mérete.


Godox SA-09 gobo szettek

Jelenleg négy különböző gobo csomag érhető el. Ezek nem mások mint fém lapok különböző formákkal, melyek kivetíthetőek. SA-09-001 / SA-09-002 / SA-09-003 / SA-09-004
A gobo-k rögzítéséhez az SA-10 tartó szükséges, ezzel helyezhető az optikai vetítőbe a különböző formák.


Godox SA-07 "kések"

Négy darab fém lap, melyekkel a kör forma szabályozható, akár félkör, téglalap, négyszög vagy egy keskeny csík is vetíthető.


Godox SA-05 "Scrim" szett

A fényerő csökkentésére vagy átmenetes világítás létrehozására alkalmas kiegészítők.


Godox SA-11C szinező és SA-11T színhőmérséklet módosító fóliák

Az SA-11C csomag 15 különböző szín létrehozására alkalmas, míg az SA-11T csomag 4 féle színhőmérséklet módosításra alkalmas típusonként négy különböző mértékben.