ÜZLETÜNK - 14.ker. Vezér u. 106-108. - Nyitvatartás: H-P: 8:00-18:00 - ESZKÖZ BÉRLÉS - SZERVIZ - info@mikrosat.hu

ÜZLETÜNK - 14.ker. Vezér u. 106-108. - Nyitvatartás: H-P: 8:00-18:00 - ESZKÖZ BÉRLÉS - SZERVIZ - info@mikrosat.hu

Világítástechnika Blog

Godox SZ150R LED lámpa

gorbelabda
gorbelabda
2021.03.12 14:35
Godox SZ150R LED lámpa

Megérkezett raktárunkba a Godox SZ150R fókuszálható Bi-Color és egyben RGB LED lámpája.

A Godox jól ráérzett a vásárlói igényekre és sorra hozza ki újabbnál újabb LED lámpáit. A gyártó egy időben jelentette be a 200W teljesítményű SZ200BI (csak bi-color) és a 150W teljesítményű SZ150R (bi-color és rgb) LED lámpáit.
Ezekből most az SZ150R kistesót vesszük átfogó vizsgálat alá.

Csak Bowens bajonettes LED lámpából 6-7 család fut a Godox kínálatában:

 • SZ200BI és SZ150R - fókuszálható Bi-color (rgb)
 • UL150, UL60 - hangtalan
 • SL150II, SL200II - megújult belépőszint
 • FV150, FV200 - folyamatos fény és vaku mód is
 • VL300, VL200, VL150 - pro sorozat
 • SLB60W, SLB60Y - akkumulátoros belépőszint
 • SL200, SL150, SL100, SL60 - korábbi belépőszint

Ennyi típus láttán jogos a kérdés: Van e létjogosultsága még újabb változatoknak és miben is különbözik a többitől?

A gyártónak a SZ150R led lámpája az első Bowens bajonettes, amelyik RGB színeket is tud megjeleníteni és a fénye fókuszálható.

A lámpa egy szép sütétszürke táskában érkezik ami minden korábbi kínai jegyét elhagyta, nincsenek rajta kínai feliratok, a logó színe is fehér, teljesen kulturált.
A táska belül világos szürke és ugyanebben a színben több elválasztót is tartalmaz, amik megakadályozzák a tartozékok egymáshoz ütődését. A lámpa méretéhez viszonyítva a táska relatív nagy, de kényelmesen elfér benne minden. A lámpa mellé kapunk alapreflektort is, hálózati adaptert, hálózati kábelt, egy áttetsző műanyag védőkupakot, egy tépőzáras pántot amivel a tápegységet a lámpaállványra rögzíthetjük és egy acél biztonsági rögzítő huzalt is. A táskához vállpánt is tartozik.

Felépítés

A Led lámpa két fő részből áll. Az egyik maga a lámpa test, hátoldalán kijelzővel és a kezelőgombokkal, a másik a hálózati tápegység. Akár építhették volna egybe is, de valószínüleg a cél az volt, hogy a lámpa ne legyen túl nehéz és esetleges meghibásodás esetén könnyű legyen cserélni a tápegységet (nem jellemző, hogy más meghibásodjon).
A ház felépítése masszív, a hátoldalt leszámítva minden fém, alján és tetején nagy méretű szellőző lyukkal tűzdelt, emiatt könnyedén átjárja a levegő. Az "U" alakú állvány rögzítő szinte teljesen körbeforgatható, könnyedén rögzíthető és beállítható akár mennyezetről belógatva, akár állványra helyezve. A lámpa jobb oldalán található a fókusz állító tekerőgomb. A hátoldalon nagy méretű kijelző, két tekerőgomb, négy funkciógomb, USB és táp csatlakozó és a főkapcsoló található. Baloldalt hátul egy rejtett gumiajtó alatt találjuk a DMX vezérléshez szükséges csatlakozókat.
A lámpa elején a LED egy nem átlátszó, "frost", domború plexi elé került.

Bi-Color és RGB színmód

Az SZ150R az első Godox LED lámpa amely Bowens bajonettes fényterelő csatlakozásal kínál Bi-Color és RGB színeket is. Korábban sem Bi-Color sem RBG led lámpa nem szerepelt a kínálatban, csak a fénykardok és az R1, M1 led lámpák esetén, illetve Bi-Color módot egyes fénytablók is tudtak. 

Bi-Color (CCT) módban a lámpa színhőmérséklete szabályozható 2800 és 6500 Kelvin között, de nem ért be csak ennyivel a gyártó, mivel további finomításra van lehetőségünk Magenta és Zöld színárnyalatok segítségével. Ennek hála még pontosabban lehet igazodni a meglévő környezeti fényekhez és még tökéletesebb bőrtónusokat kapunk vissza felvételeinken.

RGB módban 36000 szín keverhető ki a szinezet (HUE) és szaturáció (Saturation) értékek beállításával.
A tekerőgombok működése nagyon ügyesen kitalált, ha finoman tekerjük az értékek is kis lépésekben, ha gyorsan tekerjük akkor nagy léptékekben változnak.

Filmes effektek

Az utóbbi időben szinte már minden Godox LED lámpába belekerültek a filmes effektek, ez az RGB képes típusoknál még izgalmasabb lehetőségeket kínál. Az SZ150R lámpa esetén összesen 37 különböző effekt közül választhatunk, többek között rendőr, tűzoltó mentőautó, gyertyafény, tüzijáték, villámlás.

Teljesítmény

A lámpa 150 Watt teljesítményre képes ami körülbelül 1500 Watt halogén fényteljesítménynek felel meg. A fényerő 0 és 100 % között szabályozható. A gyártó által megadott maximális megvilágítás egy méter távolságban fókuszált állapotban, reflektorral 26000 LUX, míg a LED másik végpontjában ugyanezen feltételekkel 19000 LUX.

A színvisszaadási tényező itt is kimagasló: CRI: 97, TLCI: 96

Fókuszálás

Ez egy olyan újdonság ami eddig csak nagyon drága stúdióvakuknál volt elérhető (ilyen például a Broncolor Pulso G vakufej). A lényeg, hogy  a lámpa testhez képest maga a LED egy tekerőgomb segítségével előre-hátra mozgatható. Így a rátett fényformáló belsejében mozogva változik a fény kilépési szöge. 
A LED 3 centiméter mozgásra képes, ez a kivilágítási szöget nézve 20 és 65 fokot közötti értéket takar.

Hűtés

A LED lámpák sarkallatos pontja a hűtés, bár maga a LED igen pici, mégis komoly hőt termel ezért komoly hűtést és nagyméretű hűtőbordát igényel. Az SZ150R nagyméretű szellőzű lyukakat kapott a lámpatest alsó és felső részén, közötte helyezkedik el a hűtőbordán alján a ventillátorral. A ventillátor kimondottan halk és akár ki is kapcsolható, ezért teljesen hangtalan működésre is képes. Természetesen hűtés nélkül hamar túlmelegedne a LED ezért csak csökkentett teljesítményen használható kikapcsolt ventillátorral.

Bi-Color módban kikapcsolt ventillátorral a maximális teljesítmény 35%-a, RGB módban 75%-a használható.

Távvezérlés

A lámpa beállításai nem csak a hátoldali gombok segítségével lehetséges. Akár az opcionális RC-R9 távirányítóval, akár telefonos applikáció segítségével vagy DMX vezérlőn keresztül is módosíthatjuk az értékeket.

Firmware frissítés

Lehetőségünk van a lámpa firmwaret frissíteni ha jön valami újdonság, ezt egy pendrive segítségével a lámpa hátoldalán található USB porthoz csatlakoztatva tehetjük meg. Nincs más dolgunk mint a godox gyártói oldaláról letölteni a friss firmwaret, rámásolni a pendrivra és csatlakoztatni a lámpához. A frissítés automatikusan végbe megy.

Csomag tartalom

 • 1 db Godox SZ150R led lámpa
 • 1 db alapreflektor
 • 1 db hálózati adapter
 • 1 db hálózati kábel
 • 1 db műanyag védőkupak
 • 1 db acél biztonsági rögzítő kábel
 • 1 db hálózati adapter rögzítő
 • 1 db adapter ellendarab
 • 1 db hordtáska

Technikai specifikáció

Típus:   SZ150R
Teljesítmény:   150 W
Üzemmódok:   Bi-Color / RGB / FX
Teljesítmény szabályozás:   1 - 100 %
Színvisszaadási tényező:   RA: 97 / CRI: 96
Színhőmérséklet:   2800 - 6500 Kelvin
Energiaellátás:   Hálózati adapter, AC230V 50Hz / DC 36V
Megvilágítás:   max. 26000 LUX
Zoom:   20 - 65 fok
Hangtalan mód:   igen
Csoportok:   16 (A, B, C, D, E, 0-9)
Csatorna:   32 (1 - 32)
Kijelző:   színes kijelző
Távirányítás:   RC-R9 távirányító, Telefonos APP, DMX
Méret:   336 x 198 x 165 mm
Súly:   2.65 kg